ARCHITECTURE + INTERIORS + LANDSCAPE

Swastik - Holistic Wellness Center

A Luxury Eco-abode

Location : Kudje, Pune
Status : Ongoing
Plot Area : 55 Acres
Built up Area : 16,723 Sq mt.

In the realm of creation, the Swastik emerges as one’s own soul’s canvas, a wellness retreat where the whispers of nature harmonize. It stands as an oasis embracing the tranquillity of Peacock Valley, overlooking the breath-taking backwaters of Khadakwasla.

The whole master plan of the project, designed to experience the gentle rhythm of nature, spans across 50 acres. Inviting one to settle down with oneself.

The project is designed to offer various programs for the holistic growth of participants, carefully crafted to elevate your mind, body, and soul. It beckons individuals to find solace within, to breathe in the essence of true tranquility, and to embark on a journey of self-discovery and inner peace.

The architecture in this project is exquisitely designed, drawing inspiration from the majestic Swastik logo which symbolizes profound dimensions: health, wealth, love, bliss, and spirituality. Every aspect of the design has been meticulously crafted to accentuate the essence of the five primary elements of existence: earth, water, fire, air, and space.

In very subtle ways, the spaces are designed to enhance and evoke the five senses, ensuring a truly immersive experience.

Beyond the aesthetic, this project aims to redefine luxurious living by emphasizing an organic and conscious lifestyle. By seamlessly harmonizing refined luxury with the principles of sustainability and mindfulness, it brings forth a new standard of living in which one can truly flourish. Furthermore, it celebrates life at its highest level, encouraging a deep connection with nature and the embracing of organic living principles.

The holistic centre is designed to facilitate healing through nature, encouraging its self-autonomous processes shedding light on the importance of organic living, including food and sleeping patterns, for physical and mental well-being.

Dhyan Vihar, a transcendent haven within the Centre, stands as an exquisite space where the art of meditation is embraced, granting seekers a transformative journey into the depths of serenity and tranquility. complemented by the Nakshatra garden to connect individuals with cosmic energy.

Ayu Vihar, shaped like a peacock feather, meticulous attention was devoted to its design, reflecting a profoundly organic essence that mirrors the graceful contours of a peacock feather

This intentional design invokes a sense of gentle touch and opulent experience. Within this haven, an extensive array of therapies awaits, ingeniously tailored to holistically embrace and nourish your mind, body, and soul.

Our vision for this space was to create a sanctuary conducive to self-reflection and introspection, offering a serene and passive environment where guests are encouraged to surrender to the gentle guidance of nature.

Anand vihar:
The layout of the centre was purposefully crafted to create an environment that encourages active participation and accommodates vibrant therapy rooms, interactive galleries, and an auditorium. Its design integrates a spectrum of dynamic therapies such as hydrotherapy, Watsu, and sound therapy.

To enhance your experience to its maximum potential, the centre is complemented by a variety of interactive spaces such as auditoriums, gymnasiums, yoga areas, spas, dance, and Zumba studios. Each of these areas is intricately tailored to facilitate a wide array of workshops and seminars that are conducted within its auditoriums and classrooms with the aim to provide you with an immersive and truly transformative experience.

The building rises along with the hill, featuring various attached terraces to bring activities closer to the open sky, offering the best views of the water and Sahyadri hills through Peacock Valley. Arrival houses, reception, lounge, restaurant, and various medical guidance checkouts are included.

Cottages:
The project is primarily designed around residential programs, envisioning cottages as caves that seamlessly integrate into the natural landscape of the rising hills.

The underlying architectural concept aspires to forge a deep bond with the surrounding environment, embracing inhabitants within Mother Nature's nurturing embrace.

The architecture humbly seeks to merge with the natural surroundings, inviting gardens and creepers to flourish, creating a cohesive, cozy, yet luxurious living experience for participants.

The architecture of this project humbly integrates with nature, allowing gardens and creepers to grow over, providing a cohesive, cozy yet luxurious living experience.

It serves as an antidote to urban living, reminding us of the inherent, inseparable, and inevitable connection between humans and nature.